Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Χάνουν κέρδη οι καπνοβιομηχανίες



Χάνουν κέρδη οι καπνοβιομηχανίες
Ρεπορτάζ: Κυρέλα Πέτρου
petrou@kerdos.gr
Περαιτέρω πίεση στα οικονομικά τους μεγέθη κατά το β' εξάμηνο του έτους αναμένουν οι καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, σε συνέχεια μίας κακής περυσινής χρονιάς, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε πτώση πωλήσεων και μείωση κερδοφορίας ή ζημιές. 
Ο περιορισμός του εισοδήματος σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την αγορά τσιγάρων και λοιπών καπνικών προϊόντων, η οποία παρουσιάζει πλέον σημαντικές ανακατατάξεις, καθώς το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε στροφή των καταναλωτών στα φθηνά σήματα και στον καπνό (στριφτά) και αντίστοιχα, μείωση στην κατανάλωση των ακριβότερων σημάτων. Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς μεταβάλλεται και πάλι, λόγω της αύξησης του ελάχιστου ειδικού φόρου, που καθιστά λιγότερο «ελκυστικά» τα φθηνά σήματα, περιορίζοντας σε έναν βαθμό, το άνοιγμα της «ψαλίδας» με τα ακριβά.
ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της διοίκησης της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του φόρου στα οικονομικά σήματα θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου με περαιτέρω μείωση των ποσοτήτων καπνοβιομηχανικών προϊόντων που διακινούνται μέσα από τα νόμιμα δίκτυα διανομής, ενώ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις εκτιμά ότι θα έχουν και οι συνεχώς μειούμενες απολαβές των λιανοπωλητών των μεγάλων αστικών κέντρων.

Παράλληλα, η μείωση των ημερών πίστωσης που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο για τον ΕΦΚ και ΦΠΑ από 56 ημέρες σε 28, αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα των εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Καρέλια κατά τη διάρκεια της περασμένης χρήσης, κατεγράφη πτώση του κύκλου εργασιών και αύξηση των κερδών μετά από φόρους, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ευνοϊκή ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με το ευρώ, καθώς επίσης στη συγκράτηση της διολίσθησης των τοπικών νομισμάτων και των τιμών των προϊόντων σε χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος, σε συνδυασμό με αυξημένες τιμές πώλησης σε καίριες αγορές.

Ειδικότερα, ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 1,65% στα 142,625 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν κατά 44,44% στα 23,583 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο α' εξάμηνο του 2011 τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 4,74%, φθάνοντας τα 12,514 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,23% στα 284,229 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται από την εταιρεία, η μείωση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά συνεχίστηκε και το α' εξάμηνο του έτους και αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τους υπόλοιπους μήνες.

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ζημιές έναντι κερδών παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων της Παπαστράτος (θυγατρική της Philip Morris) στη χρήση του 2010, σε σχέση με τη χρήση του 2009. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 222,260 εκατ. ευρώ από 316,897 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2009, σημειώνοντας μείωση 29,86%. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 7,872 εκατ. ευρώ από κέρδη 87,698 εκατ. ευρώ στο 2009.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χρήστος Τσόλκας, «τα αποτελέσματα της Παπαστράτος για το 2010 είναι ιδιαιτέρως απογοητευτικά, γιατί οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην ασύμμετρη και εξοντωτική για τον κλάδο φορολογία. Θέλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης, εντούτοις, η οικονομική κρίση και η ακολουθούμενη φορολογική πολιτική στα προϊόντα καπνού δοκιμάζει σκληρά τις αντοχές της Παπαστράτος». Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η Παπαστράτος ολοκλήρωσε επένδυση πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.

ΔΥΟ ΠΛΗΓΕΣ
Σοβαρό αντίκτυπο στα μεγέθη της Imperial Tobacco Hellas σε επίπεδο τόσο τζίρου όσο και κερδοφορίας είχαν τα αντικαπνιστικά μέτρα και φυσικά η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των καπνικών προϊόντων λόγω φορολογίας, κατά τη διάρκεια της περυσινής χρήσης.

Οι καθαρές πωλήσεις εμφάνισαν μείωση 14,6%, φθάνοντας τα 79,5 εκατ. ευρώ από 93,196 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τις καθαρές πωλήσεις δέχτηκαν τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας, τα οποία μειώθηκαν κατά 36,87%, αγγίζοντας τα 5,979 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των πιο γνωστών σημάτων που διαθέτει στην αγορά η Imperial Tobacco είναι τα Davidoff, Drum, Slim Line, West, Gauloises κ.ά.

ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ
Σημαντική μείωση στις καθαρές πωλήσεις και ζημιές έναντι κερδών εμφάνισε την περασμένη χρήση η Japan Tobacco International (JTI), η οποία διακινεί στην ελληνική αγορά δημοφιλή σήματα τσιγάρων, μεταξύ των οποίων τα Camel. Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 32,023%, στα 79,029 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αυτή υποχώρηση αποδίδεται στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων άνω του 25% που καταγράφηκε στην ελληνική αγορά πέρυσι, λόγω της κατακόρυφης ανόδου στις τιμές των καπνικών προϊόντων, από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να εμφανίσει ζημιές, ύψους 16,622 εκατ. ευρώ, όταν στη χρήση του 2009 είχε παρουσιάσει κέρδη 4,859 εκατ. ευρώ.










Δεν υπάρχουν σχόλια: