Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Περιπτερούχος καλείται να δώσει 22.000 ευρώ για περαίωση



Περίπτερο- «χρυσωρυχείο» φαίνεται ότι έχει καταχωρισθεί στα κιτάπια του Υπουργείου Οικονομικών στο κέντρο του Βόλου, ο ιδιοκτήτης του οποίου κλήθηκε να πληρώσει 22.000 ευρώ (!!!) για την περαίωση της περιόδου 2005- 2009! Τα... μπιλιετάκια της περαίωσης παρέλαβαν ομαδικώς οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι του Βόλου την περασμένη εβδομάδα. Το άνοιγμα του φακέλου, συνοδεύτηκε από μικρά... «εγκεφαλικά επεισόδια» για τους επαγγελματίες που αντιδρώντας σε... πρώτο χρόνο, έσκισαν τα ειδοποιητήρια πληρωμής, επιλέγοντας να υποστούν τον έλεγχο, όποτε γίνει, παρά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας στα κρατικά ταμεία δυσθεώρητα ποσά.
Η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων γίνεται βάσει του τζίρου κάθε επιχείρησης. Ωστόσο για την περίπτωση περιπτέρου στην «καρδιά» του Βόλου, ξεπέρασε κάθε όριο. Ο ιδιοκτήτης με την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος για την περαίωση, κλήθηκε να καταβάλλει ούτε λίγο ούτε πολύ μια μικρή περιουσία στα κρατικά ταμεία και μάλιστα για μικρή χρονική περίοδο, από το 2005 έως το 2009.
Ο περιπτερούχος, που δίνει τον αγώνα για τα προς το ζην, δεν πίστευε στα μάτια του, όταν είδε το ποσό που αναγραφόταν στο ειδοποιητήριο. Κλήθηκε να πληρώσει φόρο 22.000 ευρώ για μία πενταετία!
Δεν ήταν όμως ο μοναδικός που υπέστη την «ψυχρολουσία» της εφορίας. Το σύνολο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, παρέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τα μπιλιετάκια του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και πάνω για την περαίωση μιας δεκαετίας, από το 2000 έως το 2009.
Παραδείγματα υπάρχουν και από τον κλάδο των δημοσιογράφων, που μολονότι διατηρούν βιβλία με μηδενικές απολαβές, καλούνται να πληρώσουν φόρο για χρήματα που δεν εισέπραξαν. Οι αποδέκτες των εκκαθαριστικών της περαίωσης, αντέδρασαν ενιαία και αποφασιστικά. Έσκισαν τα χαρτιά που παρέλαβαν, προτιμώντας τον έλεγχο όποτε γίνει, παρά να καταβάλλουν φόρους που σε πάμπολλες περιπτώσεις δεν αντιστοιχούν στα έσοδά τους.
«Πρόκειται για χαράτσι που μας επιβάλλεται από την Κυβέρνηση», έλεγε χθες, το μέλος της ΠΑΣΕΒΕ, Γιάννης Μολόχας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο του Βόλου. «Δεν πληρώνουμε. Θα υποστούμε τον έλεγχο. Όλοι χρωστάμε στην εφορία, στους εργαζόμενους, στους προμηθευτές. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κι άλλο βάρος, είτε πρόκειται για 500 είτε για 700 ευρώ το χρόνο», δήλωνε ο ίδιος σε όλους τους τόνους.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: